Flädersaft
Flädersaft eller fläderblomssaft. Saft av fläder är gott och uppfriskande saft som du kan göra själv.
Plocka fläderblommor som är vita flata blomklasar. De brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.
Flädersaft är god som saft, i bål och drinkar men också som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.
Ingredienser:
ca 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
2 liter vatten
2 kg socker
3 citroner
50 gram citronsyra
2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Plocka fläderblommor som är vita flata blomklasar. De brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.
Flädersaft är god som saft, i bål och drinkar men också som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.
Ingredienser:
ca 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
2 liter vatten
2 kg socker
3 citroner
50 gram citronsyra
2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Tillagning:
- Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
- Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
- Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
- Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
- Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i minst ett dygn upp till fem dygn.
- Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
- Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
- Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
Jordgubbspaj
Receptet är för 4-6 personer.
Smuldeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
Fyllning
3/4 dl socker
0.5-1 l jordgubbar
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Blanda vetemjöl och 2 msk socker i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.
Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.
Lägg i jordgubbarna och blanda i socker och potatismjöl .
Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter i 225 grader.
Galette
Galette är receptet på franska boveteplättar som förberedes på en knapp timme. Toppa galetterna med olika läckra röror som räksalsa med gurka och lime, rökt lax med dillkräm eller avokadoröra med bacon och tomat.
Ingredienser
Portioner: 2 st rejäla
2 dl bovetemjöl (2 dl motsvarar 100 g)
1 ägg
1,5 dl vatten
1 krm salt
1 dl mjölk (kan bytas ut mot havremjölk)
smör till stekning
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 2 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Ingredienser
Portioner: 2 st rejäla
2 dl bovetemjöl (2 dl motsvarar 100 g)
1 ägg
1,5 dl vatten
1 krm salt
1 dl mjölk (kan bytas ut mot havremjölk)
smör till stekning
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 2 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1.Blanda mjöl och ägg i en skål. Vispa ner vatten och salt. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Låt stå kallt ca 30 minuter eller längre.
2.Hetta upp en stekpanna eller helst en pannkaslagg med lite smör, häll i ett tunt lager smet, ca 1/2 dl. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända galetten. Stek i ytterligare någon minut.
3.Toppa med Räksalsa med gurka och lime, Rökt lax med dillkräm eller Avokadoröra med bacon och tomat.