Gotlandslimpa 2 st

Första dagen:
6 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 liter kokande vatten


1 påse pomeransskal (hela)
1 dl kokande vatten

Blanda ingredienserna kör degen 5 min i degblandare, låt stå över natten. Blanda pomeransen i en skål med 1 dl vatten, låt också detta stå över natten.

Andra dagen:
Tillsätt 3 dl surdegskultur som är i full gång.

Tredje dagen:
1 dl sirap
Hackade pomeransskal + spadet
ca 19 dl vetemjöl

Blanda alltihop, kör degblandaren i ca 15 min, degen ska släppa degbunken men ändå vara rätt så kladdig.

Knåda för hand och forma till 2 runda bröd, lägg dom i jäskorgar eller skålar. Låt jäsa till minst dubbel storlek, kan ta 3-9 timmar.
Lägg över bröden på en smord plåt, pensla med sirapsvatten  (1 msk sirap i 1 dl varmt kaffe)
Grädda i 200 grader i en timme, pensla bröden igen med sirapsvatten och låt dom svalna helt täckta med handdukar och några filtar över för att fördröja avsvalningen. Vänta helst 12 timmar med att äta bröden, det tar tid för dom att "mogna".



Trackback
RSS 2.0