Saftig Gotlandslimpa

Första dagen:
271 gram rågsikt

1/2 tsk salt
7 dl kokande vatten


Blanda ingredienserna kör degen 5 min i degblandare, låt svalna, tillsätt 290 gram surdegskultur

Andra dagen:
Tillsätt 48 g brödsirap
25 gram olja
1 msk krossad fänkol
723 gram vetemjöl (ev vetemjöl special)
knåda degen 12 min i degblandare
låt degen vila i 20 min


Knåda för hand och forma till 2 runda bröd, lägg dom i jäskorgar eller skålar. Låt jäsa till minst dubbel storlek, kan ta 3-9 timmar.
Lägg över bröden på en smord plåt, pensla med sirapsvatten  (1 msk sirap i 1 dl varmt kaffe)
Grädda i 200 grader i en timme, pensla bröden igen med sirapsvatten och låt dom svalna helt täckta med handdukar och några filtar över för att fördröja avsvalningen. Vänta helst 12 timmar med att äta bröden, det tar tid för dom att "mogna".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0