Surdegsbaguetter
Ingredienser
- 150 g Surdeg Vete
- ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
- 5 dl (500 g) Vatten, kallt
- 13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
- 2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
- 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
Tillagning
- Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
- Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
- Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
- Pensla bröden med varmt vatten och strö på lite flingsalt. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 15 min, sänk temperaturen till 150 grader grädda ytterligare i 15 till 20 min. Låt svalna på galler.
Kommentarer
Trackback