Inlagda päron enligt Kajsa Varg

Skala 5 liter päron. Dela päronen i halvor. Lägg dom i en kastrull strö över 800g socker. Häll på 2 dl 12% ättika.
Värm försiktigt så att det bildas vätska av päronen. När päronen till slut är täckta av vätska, öka värmen och låt sjuda försiktigt i 50 min. Lägg över päronhalvorna i burkar och häll på spadet.
Päronen håller i över 2 år.

Tekakor

100 gram smör
5 dl mjölk
25 gt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 20 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 7 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

RSS 2.0