Ingers gurka
1 kg socker
1 hg salt
2 grader ättiksyra= 2 dl 12% ättiksprit
1 liter vatten
krondill
vita senapsfrön
Lagen kokas upp och hälles kokande över de skivade gurkorna som ligger i sina glasburkar
Maränger 25 st
Ingredienser 3 äggvitor, 2 dl socker, 1 milliliter ättiksprit.
1. Vispa tre äggvitor med elvisp på långsam hastighet i en minut.
2. Tillsätt 1 ml (ett kryddmått) ättiksprit och lite socker, vispa långsamt.
3. Tillsätt resten av sockret under långsam vispning.
4. Vispa med full hastighet tills det går att vända bunken upp o ner utan att smeten rinner ut. Klicka ut på papper eller forma tårtbottnar
5. Grädda i 125 graders värme i 1,5 timmar på smort bakplåtspapper
1. Vispa tre äggvitor med elvisp på långsam hastighet i en minut.
2. Tillsätt 1 ml (ett kryddmått) ättiksprit och lite socker, vispa långsamt.
3. Tillsätt resten av sockret under långsam vispning.
4. Vispa med full hastighet tills det går att vända bunken upp o ner utan att smeten rinner ut. Klicka ut på papper eller forma tårtbottnar
5. Grädda i 125 graders värme i 1,5 timmar på smort bakplåtspapper
Smörgåsgurka
Ingredienser:
2 kg slanggurka eller västeråsgurka
Ättikslag: 2 dl ättiksprit (12%)
4 dl socker
8 dl vatten
Smaksättning (valfritt): 1 liten gul lök
2 msk gula senapsfrön
2 tsk hel vitpeppar
5 dillkronor eller 1 msk dillfrön
2-3 bitar skivad färsk pepparrot (förslagsvis 1-2 per burk)
Tillagning:
Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
Med hel västeråsgurka: Använder du hela små västeråsgurkor och vill att inläggningen ska hålla länge så kan du salta dem i ett dygn innan inläggning. Rör då 8 dl vatten och 2 dl salt i en stor bunke eller hink och lägg ner gurkorna samt låt stå svalt över natten. Ta sedan upp och fördela i glasburkar hela eller skivade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
Med slanggurka: skiva gurkan och lägg direkt i glasburkar. Du kan också pressa gurkan innan. Blanda då ner 0,5 tsk salt med gurkan i en skål, blanda runt och låt stå några minuter. Krama eller pressa sedan ut vattnet ur gurkan. Kallas då pressgurka.
Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt ev. kryddor som klyftad strimlad lök, senapsfrön, dill, vitpeppar och pepparrot i en stor bunke eller kastrull.
Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Till snabbgurka eller pressgurka behövs ej lagen kokas upp utan kan röras kall tills sockret löst sig.
Häll lagen varm eller kall över gurkan så att det täcker i burkarna.
Sätt på lock. Låt ev. svalna. Förvara svalt och mörkt.
Slanggurka eller pressgurka kan du äta direkt men blir inte sämre om den får stå några dagar i kylen. Den kan man också ha hackad persilja i vid servering.
Västeråsgurkan blir godast efter några veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
2 kg slanggurka eller västeråsgurka
Ättikslag: 2 dl ättiksprit (12%)
4 dl socker
8 dl vatten
Smaksättning (valfritt): 1 liten gul lök
2 msk gula senapsfrön
2 tsk hel vitpeppar
5 dillkronor eller 1 msk dillfrön
2-3 bitar skivad färsk pepparrot (förslagsvis 1-2 per burk)
Tillagning:
Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
Med hel västeråsgurka: Använder du hela små västeråsgurkor och vill att inläggningen ska hålla länge så kan du salta dem i ett dygn innan inläggning. Rör då 8 dl vatten och 2 dl salt i en stor bunke eller hink och lägg ner gurkorna samt låt stå svalt över natten. Ta sedan upp och fördela i glasburkar hela eller skivade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
Med slanggurka: skiva gurkan och lägg direkt i glasburkar. Du kan också pressa gurkan innan. Blanda då ner 0,5 tsk salt med gurkan i en skål, blanda runt och låt stå några minuter. Krama eller pressa sedan ut vattnet ur gurkan. Kallas då pressgurka.
Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt ev. kryddor som klyftad strimlad lök, senapsfrön, dill, vitpeppar och pepparrot i en stor bunke eller kastrull.
Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Till snabbgurka eller pressgurka behövs ej lagen kokas upp utan kan röras kall tills sockret löst sig.
Häll lagen varm eller kall över gurkan så att det täcker i burkarna.
Sätt på lock. Låt ev. svalna. Förvara svalt och mörkt.
Slanggurka eller pressgurka kan du äta direkt men blir inte sämre om den får stå några dagar i kylen. Den kan man också ha hackad persilja i vid servering.
Västeråsgurkan blir godast efter några veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Öppnad burk förvaras i kylen.